dinsdag, 29. juli 2014 - 12:02 Update: 29-07-2014 14:03

Vergoeding voor nog zeven weduwen Sulawesi

Den Haag

Nog zeven weduwen uit Zuid-Sulawesi hebben een vergoeding toegewezen gekregen van de Nederlandse Staat voor schade van slachtoffers van standrechtelijke executies in het voormalige Nederlands-Indië. Dit schrijven minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en minister Hennis (Defensie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

In totaal hebben nu acht weduwen een schadevergoeding gekregen via de regeling. Daarnaast zijn er tien claims die vooralsnog niet voldoen aan de voorwaarden. Mocht de advocaat van deze weduwen met aanvullende informatie komen, dan worden die claims opnieuw bekeken.

De regeling die in september 2013 is gepubliceerd is bedoeld om geleden schade te vergoeden van weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies van vergelijkbare ernst en aard als in Rawadegeh en Zuid-Sulawesi. Het gaat om een vast bedrag van 20.000 euro per weduwe.

In mei zijn 11 nieuwe claims ingediend. Op 1 juli zijn de bijbehorende bewijsstukken ontvangen. Deze claims worden nu beoordeeld door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Provincie: