dinsdag, 9. december 2014 - 8:00 Update: 09-12-2014 9:19

Vrachtwagens met brokstokken rampvlucht MH17 aangekomen in Nederland

Gilze-Rijen

Vrachtwagens met brokstokken van rampvlucht MH17 zijn maandagnacht vanuit Duitsland aangekomen in Nederland. Vanmiddag zal het konvooi rond twee uur aankomen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Het eerste transport naar Nederland bestaat uit een aantal gesloten vrachtwagens en twee afgedekte diepladers. Wanneer de wrakstukken op de luchtmachtbasis aankomen, zal de lading volgens een vast protocol worden gelost en worden alle wrakstukken via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld.

Vervolgens start in een vrijgemaakte hangar op de luchtmachtbasis het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereiding van de reconstructie. Deze werkzaamheden zijn uitsluitend toegankelijk voor de onderzoekers.

Gilze Rijen

Nabestaanden die daar prijs op stellen worden volgend jaar, als het officiële onderzoek is afgerond, in de gelegenheid gesteld om een deel van de wrakstukken van vlucht MH17 op luchtmachtbasis Gilze Rijen te bekijken. Dit heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de nabestaanden zaterdag laten weten.

Aanwezigheid nabestaanden bij aankomst wrakstukken

Nabestaanden wordt nu wel al de gelegenheid geboden om bij de aankomst van de eerste wrakstukken op de luchtmachtbasis aanwezig te zijn. ‘De aankomst van de wrakstukken op de basis heeft geen ceremonieel karakter en het is niet mogelijk om bij het openen of uitladen van de vrachtwagens aanwezig te zijn’, aldus de OVV.

Provincie:
Tag(s):