zaterdag, 18. juli 2015 - 10:25 Update: 18-07-2015 20:12

Filmbeelden geplaatst door The Sun waarin jonge prinses Ellisabeth nazigroet brengt

Londen

De Britse krant The Sun heeft een filmpje geplaatst waarop te zien is hoe koningin Elisabeth als klein meisje, ongeveer zeven jaar oud, de Hitlergroet deed.

De kleine Elisabeth staat samen met haar moeder en oom, de toenmalige koning Edward VIII, op het filmpje. Ook zij brengen de Hitlergroet. Het filmpje is waarschijnlijk opgenomen in 1933 of 1934, toen Adolf Hitler aan de macht kwam. Vermoedelijk komt het uit de privé-collectie van de Britse koninklijke familie. Het is onduidelijk hoe The Sun aan de opname is gekomen.

Volgens de krant sympathiseerde Prince Edward, 'the Prince of Wales', met Hitler's Nazi-Duitsland. Historici zeggen in de krant dat ze denken dat het filmpje een nieuw licht zou kunnen werpen op de houding van de Engelse koninklijke familie ten opzichte van Duitsland in de jaren '30, en vooral ook op de rol van koning Edward.

De Britse krant schrijft spottend over 'Their Royal Heilnesses', maar meldt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat koningin Elisabeth ook gesympathiseerd heeft met de nazi's.  Buckingham Palace heeft verontwaardigd gereageerd op het filmpje. Een bron zegt tegen de BBC: 'Dit is een familie die speelt en een moment refereert aan een gebaar dat velen in het nieuws hebben gezien.' De familie zou anno 1933 nog geen idee hebben wat de wereld te wachten stond.

Categorie: