donderdag, 20. augustus 2015 - 13:27 Update: 20-08-2015 23:00

Nederland heeft een tabakoloog

foto van roken | fbf archief
Foto: fbf archief
Horn

​CIRO, het Limburgse expertisecentrum op het gebied van chronische ziekten zoals long- en hartfalen, heeft als enige in Nederland een erkende Tabakoloog in dienst. Psycholoog-psychotherapeut Candy Gijsen heeft onlangs de opleiding ‘Tabakologie en rookstopbegeleiding’ met succes afgerond.

De verworven kennis is van groot belang voor CIRO aangezien roken een belangrijke risicofactor is die bijdraagt aan het verergeren van longziekten en hartfalen. 

Strijd tegen rookverslaving nog intensiever aangaan

De belangrijkste vorm van preventie voor de meeste long- en hartaandoeningen zoals longkanker, astma en COPD is tabakspreventie. Rookstopbegeleiding is vanzelfsprekend altijd al een belangrijk onderdeel geweest van de behandeling bij CIRO. Candy zegt hierover: ‘De komende maanden zal ik de huidige groepsbijeenkomsten onder de loep nemen en intensiveren. Daarnaast wil ik met mijn vernieuwde kennis meer specifieke begeleiding bieden. CIRO wil de strijd tegen rookverslaving nog intensiever aangaan’. 

Eerste in Nederland

De opleiding Tabakologie en Rookstopbegeleiding bestaat (nog) niet in Nederland. De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) organiseert jaarlijks de opleiding "Tabakologie en rookstopbegeleiding", in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven en Universiteit Gent en de Stichting tegen Kanker. Het is de enige opleiding in de Benelux die leidt tot de erkenning ‘Tabakoloog’.

Stoppen is lastig

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Rokers zijn niet alleen lichamelijk afhankelijk van hun sigaret, maar vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstopbegeleiding dient dan ook in te grijpen op beide aspecten. Naast medicatie zijn psychologische begeleiding en ondersteuning van groot belang om de rookstoppoging te kunnen volhouden. 

Categorie:
Provincie: