woensdag, 4. november 2015 - 12:35 Update: 04-11-2015 15:44

'ING regelde zelf in omstreden financiële wet belastingaftrek van 350 miljoen'

'ING schreef mee aan omstreden financiële wet'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit documenten die NRC Next heeft opgevraagd en ingezien blijkt dat ING grote delen van een wet heeft geschreven, die banken een belangrijk fiscaal voordeel geven bij het verstrekken van zeer risicovolle obligaties.

De concepttekst werd door de ING-top aangepast en de minister nam vrijwel alles over, zo meldt de krant. Het fiscale voordeel is dat alleen de banken een belastingaftrek krijgen van 350 miljoen euro per jaar. ING heeft hier jarenlang voor gelobbyd en vorig jaar is er een wet aangenomen die dit mogelijk maakt. Volgens NRC Handelsblad zou ook ABN Amro-topman Gerrit Zalm (VVD) hierbij betrokken zijn geweest. Ondanks tegenwerpingen binnen het ministerie voor steun koos minister Dijsselbloem er toch voor de aftrek voor banken door te laten gaan.

Het fiscale voordeel kan door Brussel worden gezien als staatssteun. Het is verplicht een vermoeden van staatssteun bij de Europese Commissie te melden . Maar ING raadde het ministerie aan de aftrek alleen te melden bij de Europese Commissie, als men denkt dat het staatssteunrisico wel meevalt. Hoogleraar Sweder van Wijnbergen is ervan overtuigd dat er 'bewust niet gemeld is en dat er in samenwerking met de banken zelfs naar formuleringen gezocht is om de Commissie op een dwaalspoor te brengen.'

Het draait allemaal om een ingewikkelde, risicovolle soort obligatie de coco genaamd. Vanuit academische kringen wordt er kritisch gekeken naar de complexe coco's die het bankensysteem onveiliger zouden maken.

Provincie: