vrijdag, 27. maart 2015 - 12:40 Update: 27-03-2015 17:54

Gebruik snelwegfoto’s KLPD door fiscus is toegestaan

Belastingdienst mag foto’s KLPD gebruiken voor controle
Foto: Archief EHF
's Hertogenbosch

De Belastingdienst mag bij het controleren van de rittenadministratie, foto’s van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gebruiken. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vrijdag geoordeeld.

Het gaat om de foto’s die gemaakt worden door camera’s boven de snelweg. Deze camera’s registreren de auto’s die gebruik maken van de snelweg. 

Bijtelling

Een werknemer met een auto van de zaak moet belasting betalen als hij de auto ook privé gebruikt, de zogeheten bijtelling. Alleen als de werknemer kan aantonen dat hij in een jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, blijft die bijtelling achterwege. Dat aantonen moet gebeuren door middel van een rittenadministratie.

Controle

Bij het controleren van de rittenadministratie maakt de Belastingdienst gebruik van foto’s die door het KLPD zijn gemaakt. Een burger vond dat hiermee inbreuk werd gemaakt op zijn recht op privacy en spande een zaak aan tegen de Belastingdienst. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in het nadeel van de burger, zoals ook het gerechtshof nu doet.

Categorie:
Provincie: