maandag, 2. februari 2015 - 8:19 Update: 02-02-2015 13:56

'Hypotheekrente gaat naar verwachting sterk stijgen'

Flinke stijging hypotheekrente te verwachten
Foto: Archief EHF
Hilversum

Als banken nog wat geld willen verdienen aan de financiering van onroerend goed zal de hypotheekrente de komende jaren flink moeten stijgen.Dit zegt financieel en risicobeheerder Bert Bruggink van Rabobank maandag in een interview met het Financieele Dagblad.

Volgens Bruggink gaat de hypotheekrente de komende jaren volledig op de schop. Dit is het gevolg van de strengere overheidsregels. Vanwege hogere kapitaaleisen zullen banken hun balansen ontlasten door delen van de hypotheekportefeuilles te verkopen aan institutionele beleggers en dat zal uiteindelijk leiden tot hogere hypotheken, zo stelt Bruggink.

We gaan volgens de Rabobank-bestuurder naar een Amerikaans model waarbij de bank bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek functioneert als tussenpersoon tussen hypotheekgever en geldschieter. En dat zal aan de prijs te merken zijn.

Bruggink in het interview: 'Op dit moment zijn de rentemarges op bankproducten — voor zowel particulieren als zakelijke klanten — laag. In tegenstelling tot wat menigeen vindt. In de VS liggen ze meer dan dubbel zo hoog. Dat is ook logisch want daar moet – naast de bank — ook de geldschieter er zijn boterham mee smeren. Als dat de toekomst is voor ons, dan moeten de marges omhoog.'

Categorie: