zaterdag, 16. mei 2015 - 15:53 Update: 16-05-2015 16:14

Nederland mag Europese Spelen in 2019 organiseren

Arnhem

De ledenvergadering van de Europese Olympische Comités (EOC), op 16 mei bijeen in het Turkse Belek, heeft NOC*NSF toestemming gegeven om de tweede editie van de Europese Spelen in 2019 in Nederland te organiseren. Dit meldt NOC*NSF zaterdag op de website.

Eerder stemde de ledenvergadering van NOC*NSF al in met een kandidatuur onder nadrukkelijke voorwaarden. De Nederlandse nationale, provinciale en gemeentelijke overheden, besluiten vóór 28 juni of zij zich ook achter deze kandidatuur zullen scharen. Het is de verwachting dat rond de eerste Europese Spelen, die van 12 tot en met 28 juni in het Azerbeidzjaanse Baku worden gehouden, bekend zal worden gemaakt of de Europese Spelen 2019 ook daadwerkelijk in Nederland georganiseerd zullen worden.

In juni 2015 wordt de eerste editie van de Europese Spelen georganiseerd in Baku, Azerbeidzjan. Deze continentale spelen zijn de evenknie van de Asian, Pacific, African en Pan-American Games. Vanuit Nederland vertrekt een delegatie van ongeveer 120 topsporters naar Baku, onder wie wielrenners Marianne Vos en Niki Terpstra, de top van het Nederlandse judo, vrouwentafeltennis en de volleybalsters. Het programma bestaat uit twintig sporten met 31 disciplines, waarvan 25 Olympisch en 6 niet-Olympisch. Zestien disciplines hebben een relatie met het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen Rio 2016. In totaal nemen ruim 6.000 sporters deel aan de Europese Spelen Baku 2015.

Europese Spelen 2019

NOC*NSF heeft zich met instemming van haar leden onder uitdrukkelijke voorwaarden bij het EOC kandidaat gesteld voor de Europese Spelen van 2019. Nog voor het einde van Baku 2015 (12-28 juni) zal duidelijk zijn of ook de Rijksoverheid en de betrokken gemeenten en provincies zich achter deze kandidatuur zullen scharen. Het is de verwachting dat het EOC daarom rond Baku 2015 definitief aan zal kunnen geven of de kandidatuur van NOC*NSF inderdaad gehonoreerd zal worden.

Bescheiden én impactvol
De Europese Spelen 2019 in Nederland worden hét voorbeeld van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn. Door verschillende partijen te betrekken en de Spelen als platform voor de wereld te zien, wordt op creatieve wijze en met normale maatvoering maximale impact bereikt.

Categorie: