zaterdag, 25. april 2015 - 20:15 Update: 25-04-2015 20:17

SOS kinderdorpen start noodhulpactie voor Nepal

Beving

Op zaterdag 25 april werd Nepal geraakt door de ergste aardbeving sinds 1934. SOS Kinderdorpen werkt sinds 1960 in Nepal, en heeft in de afgelopen decennia kinderdorpen, familieversterkende programma's en scholen opgezet.

De organisatie komt dan ook direct in actie om na deze ramp hulp te bieden aan kinderen en families. De humanitaire gevolgen zullen naar verwachting enorm zijn, vooral kinderen zijn kwetsbaar in deze noodsituaties.

Op zaterdagochtend vond vlakbij hoofdstad Katmandu van Nepal de ergste aardbeving sinds 1934 plaats, die al honderden levens heeft opgeëist. SOS kinderen, SOS moeders en SOS medewerkers zijn veilig en ongedeerd en de huizen in de kinderdorpen staan nog overeind. Maar voor veel Nepalezen is de situatie veel minder goed afgelopen. Omdat SOS Kinderdorpen daar al jarenlang met lokale mensen werkt, is de infrastructuur voor de organisatie bekend.

De internationale kinderhulporganisatie komt daarom ook meteen in actie. Edwin Smelt, lid van de Raad van Toezicht van SOS Nederland die recent de programma's van SOS heeft bezocht, maakt zich ernstige zorgen. ‘Nepal is straatarm, heeft geen toegang tot natuurlijke havens en is altijd al zeer afhankelijk van hulp. Het landen met een vliegtuig was al lastig toen het in goede staat was, laat staan als daar zo’n grote natuurramp heeft plaatsgevonden. Gelukkig kunnen we als SOS Kinderdorpen hulp bieden aan getroffen kinderen en families.’

Kinderen die er alleen voor staan

SOS Kinderdorpen is onmiddellijk een noodhulpactie gestart. Zo zullen onze mensen daar voor de kinderen zorgen die hun ouders of familie tijdelijk of permanent zijn kwijtgeraakt. Ze zullen worden beschermd en er zal voor ze worden gezorgd. Dat houdt in dat ze geregistreerd worden, dat er actief naar hun familie wordt gezocht en dat de kinderen - indien mogelijk - met hun verzorgers of familie worden verenigd. Ook zal er gezorgd worden voor tijdelijk onderdak en voor alternatieve zorg, in de gevallen dat de kinderen dat nodig hebben.

Kinderen die zorg nodig hebben

Voor kinderen die direct en indirect geraakt zijn door de aardbeving, worden door SOS Kinderdorpen zogenoemde child-friendly spaces opgezet. Dit zijn kindvriendelijke ruimtes waar de kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen, leren, maar waar ze ook psychosociale zorg, voeding, medische hulp en kleding krijgen. Deze ruimtes worden opgezet door SOS, op bestaande plekken in de gemeenschap, waar alle kinderen in nood toegang tot krijgen. En waar bijvoorbeeld ouders hun kinderen gedurende de dag kunnen laten spelen en laten verzorgen, zodat ze hun eigen zaken een beetje op orde krijgen of anderen kunnen helpen. 

Noodhulpactie

SOS Kinderdorpen is direct internationaal een noodhulpactie gestart, waardoor kinderen en families in Nepal geholpen kunnen worden. Ook in Nederland start een noodhulpactie waarvoor mensen kunnen doneren. Informatie daarover is te vinden op de website van soskinderdorpen.nl.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):