zondag, 22. februari 2015 - 17:25 Update: 22-02-2015 17:45

Stofje in olijfolie maakt korte metten met kankercellen

Wetenschappers hebben ontdekt dat een stofje in olijfolie in staat is om kankercellen in een half uur tot een uur tijd dood te laten gaan. En dat zonder de gezonde cellen te beschadigen. Dit schrijft scientias.nl op de website.

In een nieuw onderzoek konden wetenschappers laten zien hoe het stofje oleocanthal de kankercellen doodt. Het mooie is niet allen dat het stofje de slechte cellen doodt, maar ook dat het de gezonde cellen met rust laat. De onderzoekers lieten oleocanthal los op kankercellen en zagen dat deze razendsnel stierven. Binnen dertig minuten tot een uur hadden de kankercellen het loodje gelegd.

De onderzoekers ontdekten nu ook hoe oleocanthal werkt. Het stofje richt zich op een klein blaajse in de kankercel. In dit blaasje zit al het afval dat de kankercel verzameld heeft opgeslagen. Onderzoeker Paul Breslin vertelt op de site: 'Zodra je één van deze dingen openbreekt, gaat het mis komen enzymen vrij die er vervolgens voor zorgen dat de kankercel dood.

De onderzoekers gaan nu de effecten van oleocanthal verder onderzoeken. Zij willen bijvoorbeeld onderzoeken of het stofje kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Daarnaast willen ze weten waarom kankercellen gevoeliger zijn voor het stofje dan gezonde cellen. 

Categorie: