dinsdag, 12. januari 2016 - 22:33 Update: 13-01-2016 8:11

Polen wil geen inmenging EU in binnenlandse aangelegenheden

Polen niet gediend van inmenging EU
Foto: Archief FBF.nl
Warschau

EU-commissaris Frans Timmermans had Polen opgeroepen om een omstreden wet te herzien voordat de Poolse senaat deze wet zou goedkeuren. In die wet zou paal en perk gesteld worden aan de macht, onafhanelijkheid en controlerende taak van het Grondwettelijk Hof van Polen. De Poolse rechtsstaat zou daardoor in twijfel kunnen worden getrokken.

Timmermans had Polen een brief gestuurd waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van de invoering en had gevraagd  om de inwerkingtreding van de wet uit te stellen tot alle vragen daaromtrent opgehelderd waren. Polen is woedend voer de brief van Timmermans en reageert door middel van een open brief. In die brief stelt de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro dat Timmermans niet goed op de hoogte is van de ontwikkelingen in Polen. Volgens hem heeft de Euro-commissaris 'een gebrekkige kennis' over het Grondwettelijke Hof. Verder zegt Ziobro dat hij de waarschuwing van Timmermans beschouwt als 'ongerechtvaardigde en oneerlijke poging om druk uit te oefenen op een democratisch verkozen parlement en de regering van een soeverein land'. Dit meldt de NOS dinsdag.

Minister Ziobro schrijft aan Timmermans: 'Polen is een soevereine en democratische staat. 'We vragen u daarom om terughoudend te zijn met het waarschuwen van ons parlement en onze regering. Er bestaan ideologische verschillen tussen ons en uw linkse overtuigingen. Ik nodig u daarom van harte uit in Polen, zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden.'