zondag, 24. januari 2016 - 22:13

Koenders bezoekt Verenigde Naties in New York

Koenders bezoekt Verenigde Naties in New York
Foto: RVD
New York

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengt maandag en dinsdag een bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Hij spreekt daar onder anderen met secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ook houdt de minister in de VN-Veiligheidsraad een toespraak over het Midden-Oosten.

Koenders en Ban Ki-moon zullen dinsdag overleggen over de aanpak van een aantal urgente problemen in de wereld, zoals de vluchtelingencrisis en terrorisme. ‘Migratie en internationale veiligheid zijn prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Het is goed om ook met andere internationale fora te zoeken naar manieren om elkaars inzet te versterken op deze urgente thema's.' In zijn gesprekken met VN-vertegenwoordigers spreekt Koenders ook over Syrië en de strijd tegen ISIS.

Daarnaast neemt de minister in New York deel aan een bijeenkomst over de strijd tegen terrorisme, waar hij zal vertellen over de resultaten van de recente antiterrorismetop in Den Haag. Koenders zal de deelnemers oproepen om de in Den Haag gemaakte afspraken – onder meer over het delen van informatie – zo snel mogelijk in de praktijk te gaan brengen.

De minister zal tijdens het bezoek ook aandacht vragen voor de uitkomsten van de in Nederland gehouden Planetary Security top. Op die bijeenkomst in Den Haag kwamen eind vorig jaar voor het eerst experts bijeen op het gebied van veiligheid èn klimaatverandering. Koenders: ‘We kunnen klimaatverandering en veiligheidsvraagstukken niet langer los van elkaar zien. Die boodschap ga ik ook in New York overbrengen.’

Verder opent Koenders in het VN-gebouw de expositie Blue: Islands in Cities. Het project van de Nederlands-Israelische architect Malkit Shoshan onderzoekt hoe militaire bases van VN-vredesmissies tijdens, maar ook na een missie van nut kunnen zijn voor de lokale gemeenschappen rondom zo’n kamp.

Koenders zal tijdens zijn ontmoetingen in New York ook spreken over de ambitie van het Koninkrijk der Nederlanden om tijdelijk lid te worden van de VN-Veiligheidsraad (2017-2018). ‘We willen onze internationale verantwoordelijkheid nemen en ook op deze manier een betekenisvolle bijdrage leveren aan een wereld die veiliger, rechtvaardiger en welvarender is’, aldus Koenders. De verkiezingen zijn in juni.

Categorie:
Tag(s):