zondag, 13. maart 2016 - 12:30 Update: 13-03-2016 17:30

Obama naar Londen om Britten over te halen tegen een Brexit te stemmen

Obama naar Londen om zich te mengen in Brexitdiscussie
Foto: White House
Londen

Hoewel de Britten natuurlijk prima zelf kunnen bepalen of ze wel of niet in de Europese Unie willen blijven, gaat president Obama volgende maand naar Londen om zich te mengen in de Brexitdiscussie.

Hij wil er bij de Britten sterk op aandringen om in de Europese Unie te blijven. Dit schrijft de Britse krant The Independent op basis van Britse regeringsbronnen, zo weet onder meer de Volkskrant.

De Britse premier Cameron die campagne wil voeren om de in de EU te blijven, ondervindt grote druk in eigen land. Onder meer de burgemeester van Londen, Boris Johnson, sprak zich uit voor een Brexit. De voorstanders van een Brexit zijn woedend over het idee dat president Obama Britse kiezers die nog niet besloten hebben wat ze gaan stemmen, wil gaan beïnvloeden om tegen een Brexit te stemmen. Een online petitie die tegen wil houden dat de Amerikaanse president in het Britse parlement gaat spreken over het in de EU blijven, heeft al 16.000 handtekeningen gekregen. In de krant zegt Lagerhuislid voor de Conservatieven Steve Baker: ''Als een Amerikaanse president zich bemoeit met onze constitutionele toekomst, herlees ik altijd de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring.'

Een ander parlementslid voor de Conservatieven Peter Bone reageert op de komst van Obama: 'Waarom zou president Obama Groot-Brittannië vertellen of we een deel van een Europese superstaat moeten zijn of een onafhankelijke natie? Hij moet zijn commentaar en zijn ideeën voor zichzelf houden.'

De relatie met Groot-Brittannië kreeg vorige week een flinke dreun toen Obama in een interview beweerde dat de huidige chaos in Libië grotendeels veroorzaakt zou zijn door nalatigheid van Groot-Brittannië en Frankrijk. Zij zouden het volgens hem tijdens de internationale interventie hebben laten afweten nadat Khadaffi was afgezet.

Camaron moest het al eerder ontgelden. Obama liet hem weten dat mocht Groot-Brittannië zijn 'speciale relatie' met de Verenigde Staten willen behouden, dan zou het minstens 2 procent van het BBP aan defensie moeten besteden. Na deze waarschuwing van Obama  heeft Cameron het defensiebudget verhoogd.

Categorie:
Tag(s):