vrijdag, 25. maart 2016 - 8:48 Update: 25-03-2016 11:58

Nieuwe aanslag voorkomen door anti-terreuracties bij Parijs en Brussel

Politie voorkomt nieuwe aanslag door anti-terreuracties bij Parijs en Brussel
Foto: twitter Or Ravid אור רביד ‏@OrRavid
Brussel

De politie is in Brussel en bij Parijs vrijdagochtend uitgerukt voor anti-terreuracties. Daarbij werden rond de Belgische hoofdstad zes mensen gearresteerd en in Argenteuil, ten noordoosten van Parijs, één persoon. Dit melden verschillende media vrijdag .

Behalve de zes verdachten die daar bij verschillende huiszoekingen in Brussel zijn opgepakt heeft de politie vrijdagochtend ook nog iemand opgepakt bij een huszoeking in het Belgische Vorst. Dit meldt de Belgische zender RTBF en werd door het openbaar ministerie bevestigd aan VRT.

In het Franse Argenteuil werd een persoon gearresteerd. De Franse autoriteiten hebben laten weten dat ze met deze arrestatie een nieuwe aanslag hebben verijdeld. Volgens Cazaneuve, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, waren de voorbereidingen daarvoor in een vergevorderd stadium. Volgens hem is er vooralsnog geen verband aangetoond met de aanslagen in België. De man werd donderdagochtend al aangehouden. Naar aanleiding van deze arrestatie hield de politie donderdagavond een grote anti-terreuroperatie in Argenteuil, een voorstad van Parijs. De man zou de Franse nationaliteit hebben. Volgens de radiozender France Info is het een man die in België is veroordeeld voor lidmaatschap van een jihadistisch netwerk. In zijn huis zouden nu explosieven zijn gevonden.

De actie in Brussel had te maken met de aanslagen van dinsdag, maar het Belgische Openbaar Ministerie wil over dat verband niet uitweiden. Er waren huiszoekingen in de hoofdstad zelf en in de gemeenten Schaarbeek en Jette. Het is nog onduidelijk waar de arrestanten precies van worden verdacht. Er werden drie verdachten opgepakt voor het gebouw van het federaal parket in Brussel. Ze werden daar uit een auto gesleurd en afgevoerd. Wat ze er deden is nog onduidelijk