vrijdag, 1. april 2016 - 19:45 Update: 02-04-2016 13:48

Amerikaanse president waarschuwt op top voor 'gekken met een atoombom'

 'Obama waarschuwt op top voor nucleair terrorisme'
Foto: White House
Washington

Aan het begin van de nucleaire veiligheidstop in Washington heeft de Amerikaanse president gewaarschuwd voor nucleair terrorisme.

Obama 'Laat er geen twijfel over bestaan. Als die gekken een atoombom in handen krijgen, zullen ze zoveel mogelijk mensen doden.' Op de nucleaire top zijn regeringsleiders uit 50 landen aanwezig. Obama wees op de interesse van de terreurorganisatie ISIS in radioactief materiaal. Kort na de aanslagen in Brussel staat dit thema centraal op de Nucleair Security Summer. Volgens de Amerikaanse president moet er een gezamenlijke internationale aanpak komen om de bestanden van nucleair materiaal te beveiligen. Obama: 'Geen enkel land kan dit alleen oplossen.' Nucleair terrorisme vormt een van de grootste bedreigingen voor onze gemeenschappelijke veiligheid, zo vindt de Amerikaanse regering. Dit melden verschillende media vrijdag.

Het wordt volgens Obama moeilijker voor terroristen om nucleair materiaal in handen te krijgen, nu er een verdrag over fysieke bescherming van nucleair materiaal door 102 landen officieel is bekrachtigd. Obama denkt dat het verdrag snel effectief zal zijn. Premier Rutte, die ook bij de top aanwezig is, heeft laten weten dat hij zich daar vooral hard gaat maken voor de naleving van gedane toezeggingen in de jaren na deze top.

Eind vorig jaar bleek dat terreurverdachten in België een verborgen camera hadden opgesteld tegenover de voordeur van een medewerker in 'de nucleaire sector' en zo de gangen van deze man probeerden te bespieden. Dat gaf nog meer reden te denken dat at IS plannen had om deze man te ontvoeren en zo bij een kerncentrale binnen te dringen, zo schrijft RTL Nieuws.

Amerikaanse experts hebben Nederland een paar dagen geleden nog opgeroepen om zijn kernreactors in Borsele en Petten beter te beveiligen. Nederland is van de weinige landen waar er geen zwaarbewapende bewakers staan bij de kerncentrales.