vrijdag, 15. april 2016 - 18:54 Update: 15-04-2016 22:35

Duitse televisie-komiek mag strafrechtelijk vervolgd worden

Merkel gaat akkoord met strafrechtelijk onderzoek televisie-komiek
Foto: Archief FBF.nl
Berlijn

De Duitse regering gaat akkoord met een strafrechtelijk onderzoek naar de televisie-komiek Jan Böhmermann. Hij heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beledigd met een 'smaadgedicht.

Erdogan had de Duitse regering om vervolging gevraagd. De regering gaf het Openbaar Ministerie vrijdag toestemming om te beslissen of er daadwerkelijk tot vervolging moet worden overgegaan. In een verklaring liet Bundeskanselier Angela Merkel weten dat het kabinet met de beslissing geen uitspraak doet over de zaak zelf. Dit melden verschillende media vrijdag. Volgens Merkel is het een zaak van het Openbaar Ministerie en de rechters om de belangen af te wegen tegen de vrijheid van pers en kunst, niet die van de regering. Ze gaf aan dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot de belangrijkste waarden in Duitsland horen, maar wees ook op de Duitse wet die een buitenlands staatshoofd het recht geeft om vervolging te  vragen als hij of zij zich beledigd voelt.

De beslissing van het kabinet om toestemming om toestemming te geven voor een strafrechtelijke onderzoek was geen unanieme beslissing, maar bij het staken van de stemmen heeft de stem van de Bundeskanselier de doorslag gegeven. Critici verwijten Merkel nu een knieval te maken voor Erdogan omdat zij hem nodig heeft om de toestroom van vluchtelingen via Turkije naar Europa te laten stoppen.

Jan Böhmermann.las vorige maand in een satirisch tv-programma een gedicht voor waarin hij onder meer zei dat de Turkse president Erdogan een klein geslacht heeft en seks met schapen had. Erdogan was woedend. Volgens artikel 103 van het wetboek van strafrecht moet de Duitse regering zich uitspreken over de vraag of belediging van een bevriend staatshoofd vervolgd mag worden. De Duitse regering zei vrijdag af te willen van het artikel in de Duitse wet Merkel noemt het wetsartikel niet meer van deze tijd en overbodig. Ze zei dat het in 2018 komt te vervallen,  zo weet nu.nl