zondag, 17. april 2016 - 19:51 Update: 17-04-2016 20:34

Twee derde Duitsers tegen strafonderzoek komiek Jan Böhmermann

Twee derde Duitsers tegen strafonderzoek komiek Jan Böhmermann
Foto: Bon
Berlijn

Uit een enquête van zowel Bild am Sonntag als Tagesschau blijkt dat twee derde van de Duitsers tegen de beslissing van bondskanselier Merkel is, om vervolging van de komiek Jan Böhmermann mogelijk te maken.

Afgelopen vrijdag besloot Merkel een strafrechtelijk onderzoek toe te staan naar de uitlatingen die de komiek Jan Böhmermann deed over president Erdogan. Eerder had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf van Duitsland geëist dat Böhmermann vervolgd zou worden vanwege een satirisch gedicht, dat de komiek eind maart voorlas op de televisie. Daarin noemde Böhmermann Erdogan een schapen- en een geitenneuker. Volgens de Duitse wet is belediging van een buitenlands staatshoofd strafbaar, maar alleen als de regering met de vervolging instemt. Merkel wordt nu verweten dat ze de vrijheid van meningsuiting niet langer beschermt en een knieval maakt voor Turkije.

Komende zaterdag zal Merkel een bezoek brengen aan Turkije. De sociaal-democratische partij SPD heeft haar opgeroepen zich achter de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting te scharen. Böhmermann krijgt onder meer steun van de ZDF, maar ook van de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen. Verder heeft in Turkije nogal wat lotgenoten. De Duitse tv-zender ZDF meldt dat Erdogan sinds 2014 in Turkije meer dan 1800 mensen heeft laten vervolgen, omdat ze hem beledigd zouden hebben, zo weet de Volkskrant.

Volgens zanger, componist en columnist Daniël Lohues is Erdogan erop uit om het vuurtje in Duitsland, 'waar heel veel Turken wonen' in deze tijd van politieke polarisatie in Europa flink op te stoken, zo schrijft hij in zijn column in het Dagblad van het Noorden. Lohues: 'Extreem-islamitisch is al los, extreem-rechts is klaar om los te gaan.'