zaterdag, 23. april 2016 - 13:33 Update: 23-04-2016 18:45

Inzet Noorse F-16 redt leven patiënt

Noorse F-16 ingezet om leven patiënt te redden
Foto: Archief EHF
Trondheim/Bodø

Een mooi staaltje van letterlijk vliegensvlug met elkaar samenwerken, dat gebeurde eerder deze maand in Noorwegen tussen de Noorse luchtmacht en een tweetal ziekenhuizen .

Het Universitair Ziekenhuis in het Noorse Tromsø zat te springen om een hart-longmachine voor een patiënt maar beschikte op dat moment maar over twee machines die allebei al in gebruik waren. 

1150 kilometer

Na snel contact met andere ziekenhuizen in Noorwegen bleek er in het St. Olav's Hospital in Trondheim, op een afstand van ongeveer 1150 kilometer, nog een machine te staan die beschikbaar was maar ze hadden geen mogelijkheid om de machine snel naar het ziekenhuis in Tromsø te brengen.

338 squadron

Vervolgens werd contact opgenomen met de Noorse luchtmacht die net twee F-16's hadden klaarstaan op de luchtmachtbasis in Ørland, op een afstand van ongeveer 40 kilometer van Trondheim, om aan een oefening te gaan deelnemen in het Noorse Rygge.

Traumahelikopter

Eén van de twee F-16's vloog vervolgens met de hart-longmachine van het ziekenhuis in Trondheim naar het vliegveld in Bodø waar de helikopter van het traumateam al klaar stond om de machine in te laden om hem vervolgens naar het ziekenhuis in Tromsø over te brengen.

'Leven gered'

De betrokken patiënt was in zo een slechte conditie dat hij onmogelijk had kunnen worden vervoerd naar een ander ziekenhuis. 'Daarom alle eer aan de Strijdkrachten van het 338 squadron die zo snel hebben gereageerd. Zij hebben het leven gered van deze patiënt', zo liet dokter Anders Wetting Carlsen van het St. Olav's Hospital in Trondheim tegenover de Noorse media weten.