maandag, 25. april 2016 - 16:19 Update: 25-04-2016 20:59

Rivier in brand door omhoog borrelende gassen

Rivier in brand door omhoog borrelende gassen
Foto: Printscreen Youtube
Queensland/Australië

De Australische politicus Jeremy Buckingham weet het probleem van opborrelend gas in de Condamine rivier in het zuiden van Queensland goed in beeld te brengen.

Steekvlam

Hij stapte in een bootje en stak het gas met een aansteker aan waarna zo een grote steekvlam ontstond dat hij er zelf van schrok. De politicus, lid van de milieupartij Greens, maakt zich grote zorgen over het gas dat uit de rivier omhoog borrelt omdat het de laatste tijd alleen maar erger lijkt te worden.

Een verklaring voor het fenomeen heeft hij ook. De oorzaak ligt volgens hem in het feit dat 'fracking' of in het Nederlands 'kraken' heet. Petrochemische bedrijven in de omgeving van de rivier gebruiken de methode om schaliegas en/of schalie-olie uit de diepe ondergrond vrij te maken. 

Fracking

Dit doen zij door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Dit gebeurt door water, zand en chemicaliën onder hoge druk van 400 tot 1000 bar in een boorput te pompen en kleine explosies te veroorzaken. De ingebrachte zandkorrels gaan in de scheurtjes zitten en houden deze open. Dit zorgt ervoor dat transport van gas of olie naar de boorput mogelijk is.

Categorie:
Tag(s):