vrijdag, 6. mei 2016 - 18:11 Update: 06-05-2016 18:12

Koenders wil onderzoek aanval vluchtelingenkamp Syrië

Koenders wil onderzoek aanval vluchtelingenkamp Syrië
Foto: RVD
Idlib/Syrië

In Idlib in noord-Syrië eisten bombardementen op een vluchtelingenkamp tientallen doden en gewonden, waaronder vrouwen en kinderen, en richtten op grote schaal vernielingen aan. Ministers Koenders en Ploumen reageren met grote afschuw op de aanval.

'Het is een nieuw dieptepunt in een oorlog waar de meest kwetsbaren steeds opnieuw slachtoffer worden', aldus minister Koenders. 'Ik roep op tot een onafhankelijk onderzoek tegen deze potentiële oorlogsmisdaad. De "International Support Group" voor Syrië (ISSG), waar Nederland deel van uitmaakt, zou bovendien op korte termijn in spoedberaad bijeen moeten komen om te redden wat er over is van het staakt-het-vuren', vindt Koenders.

De overeenstemming tussen Rusland en de Verenigde Staten over de wapenstilstand in Aleppo was een zeldzaam lichtpuntje voor Syrië. 'Maar deze aanval maakt duidelijk dat er voor heel Syrië een staakt-het-vuren moet komen, niet alleen voor bepaalde plekken. Zolang dat niet gebeurt, gaan we van dieptepunt naar dieptepunt in deze humanitaire catastrofe', zegt minister Ploumen.

De nadruk moet nu op naleving en uitbreiding van de afspraken naar de rest van het land liggen. Nederland blijft zich inzetten voor bescherming van de Syrische burgers, samen met zijn partners in de International Syria Support Group.