donderdag, 12. mei 2016 - 17:10

Van der Steur pleit op anti-corruptietop voor meer transparantie

Van der Steur pleit op anti-corruptietop voor meer transparantie
Foto: Min. Veiligheid en Justitie
Londen

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft bij een internationale anti-corruptie top in London ervoor gepleit dat alle landen overgaan tot het registeren van ‘uiteindelijk belanghebbenden’ van rechtspersonen. In dergelijke registers kan iedereen zien wie de uiteindelijke eigenaar is van rechtsconstructies, zodat duidelijk wordt welke persoon of organisatie achter een bedrijf zit. Dit is volgens de minister essentieel in de strijd tegen corruptie en witwassen, maar ook om financiering van terrorisme tegen te gaan.

Vorig jaar besloot het Europees parlement al dat dit zogenoemde UBO-register (ultimate beneficial ownership) verplicht wordt voor lidstaten.
 
Van der Steur: 'Accurate en actuele informatie over uiteindelijk belanghebbenden helpt bij het opsporen van criminelen. Met door informatie openbaar beschikbaar te stellen kunnen we corruptie beter tegen gaan.' De minister sprak de wens uit dat de privacy van geregistreerden in het oog moet worden gehouden. Een deel van de informatie in het Nederlandse register zal daarom alleen toegankelijk zijn voor de autoriteiten.

Categorie: