donderdag, 12. mei 2016 - 20:46 Update: 12-05-2016 21:45

'Op dag van de aanslagen werd e-mail met opdracht sluiten metronetwerk verkeerd verstuurd'

'Belgische politie stuurde opdracht sluiten metronetwerk naar verkeerde e-mailadres'
Foto: Screenshot Youtube
Brussel

Volgens de Ameirkaanse zender CNN zou de Belgische federale politie vlak voor de aanslag op metrostation Maalbeek een opdracht om de Brusselse metro stil te leggen naar een verkeerd e-mailadres hebben gestuurd.

CNN meldt dit op basis van verklaringen die tegenover de parlementaire commissie zijn afgelegd. De commissie onderzoekt of de aanslagen van 22 maart op de Brussels luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek voorkomen hadden kunnen worden. CNN meldt dat de commissie deze week hoorde dat de politiefunctionaris die verantwoordelijk was voor de Brusselse metro pas een uur voor de aanslag op metrostation Maalbeek te horen had gekregen dat de explosies op de luchthaven een terroristische aanslag waren.

Op  22 maart gaf het Federaal Crisiscentrum om 08.50 uur de opdracht om het metronet en de voornaamste stations in Brussel te sluiten. Een kwartier later (09.07) werd de e-mail met die opdracht verstuurd, maar hij kwam niet aan om dat hij naar een verkeerd e-mailadres was gestuurd. Vijf minuten daarna vond de aanslag op de metro bij station Maelbeek plaats. Daarbij kwamen twintig mensen om het leven. De verantwoordelijk politiefunctionaris liet aan de commissie weten dat als hij de mail wel had gekregen, dat niets had uitgemaakt. Hij had zeker 30 minuten nodig gehad om het metronetwerk te evacueren.

 

Categorie:
Tag(s):