donderdag, 19. mei 2016 - 20:51 Update: 20-05-2016 14:03

Griekenland ontkent dat gevonden wrakstukken van verdwenen toestel EgyptAir zijn

Griekenland ontkent dat gevonden wrakstukken van verdwenen toestel  EgyptAir zijn
Foto: EgyptAir
Athene

De wrakstukken die donderdag in zee zijn gezien, ten zuidoosten van het Griekse eiland Kreta, zijn, volgens bronnen bij het Griekse ministerie van Defensie niet blauw-wit van kleur. De kleuren van de Egyptische luchtvaartmmaatschappij EgyptAir zijn wit en blauw. Op de vliegtuigen van de Egyptische luchtvaartmaatschappij, die overwegend wit zijn, staat namelijk in blauwe schakeringen de kop van de mytische figuur Hores.

Donderdagavond is door de Egyptische autoriteiten naar buiten gebracht dat de Grieken wrakstukken hebben gevonden van de verdwenen EgyptAir Airbus, maar volgens een Griekse legerwoordvoerder zijn er niet zulke voorwerpen gesignaleerd. Dit meldt het Parool donderdag. Ook de voorzitter van de Griekse Commissie voor de Veiligheid Athanassios heeft donderdag aan het Franse persbureau AFP gezegd dat teruggevonden brokstukken in een zone nabij het punt waar het toestel van EgyptAir zou zijn neergestort "niet van een vliegtuig" zijn. Hij sprak daarmee een mededeling van de Egyptische luchtvaartmaatschappij tegen, zo meldt Nieuwsblad.be.  In hetzelfde gebied spotte een Grieks fregat twee grote drijvende voorwerpen, aldus bronnen bij het Griekse leger. Het zou gaan om rood-witgekleurde stukken plastic. Ze werden opgemerkt dicht bij een zone vanwaar eerder een signaal van een transponder werd uitgestuurd.
De Egyptische luchtvaartmaatschappij meldt dat er verschillende wrakstukken van vlucht MS804 van EgyptAir gevonden zijn in de buurt van het Griekse eiland Karpathos, dat dichtbij Kreta ligt. Op deze plek zou het toestel van de radar zijn verdwenen.

Het toestel, een Airbus A320 van EgyptAir vlucht 804​ met 66 mensen aan boord, verdween om 2:45 uur van radar. Op dat moment vloog het toestel boven de Middellandse Zee. President Francois Hollande bevestigde tijdens een persconferentie dat het toestel in zee is neergestort. 

Noodsignaal

De Egyptische autoriteiten melden in eerste instantie dat er een noodsignaal was uitgezonden van het vermiste vliegtuig van Egyptair. Dat signaal zou om 4.26 uur zijn ontvangen door een legereenheid. Tien minuten later was er nog contact met de piloten, waarna het toestel van het radar verdween. Nu uren later, verklaart het leger geen noodsignaal te hebben ontvangen. Een kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee heeft rond dat tijdstip op ongeveer 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos een ,,vlam in de lucht'' gezien, meldt ANP. 

De luchtvaartmaatschappij heeft de lijst met passagiers inmiddels vrijgegeven. Er zaten geen Nederlanders aan boord.

Lijst:

- Egypte: 30
- Frankrijk: 15
- Groot Brittannië: 1
- Portugal: 1
- België: 1 
- Irak: 1
- Koeweit: 1
- Saoedi Arabië: 1
- Sudan: 1
- Tsjaad: 1
- Algerije: 1 
- Canada: 1

Oorzaak

Volgens een Egyptische minister is de kans dat het om een terreurdaad gaat, groter dan de kans dat het om een technisch defect gaat.