zondag, 29. mei 2016 - 15:44 Update: 29-05-2016 18:08

China ontwikkelt futuristische bus die over files heen kan rijden

China ontwikkelt futuristische bus die over files heen kan rijden
Foto: Screenshot YouTube/New China TV
Peking/China

Zolang er steeds meer auto's op de weg komen blijft het fileprobleem ook steeds verder groeien. In Nederland kennen wij dit probleem maar wij hebben verhoudingsgewijs met andere landen in de wereld lang niet zoveel files als in China en met name rond de grote steden zoals bijvoorbeeld Peking.

Het probleem in Peking, waar naar schatting er elk jaar nog eens 20 miljoen nieuwe auto's bijkomen, is zo groot dat men naarstig op zoek is naar een nieuwe methode om voor met name het openbaar vervoer de doorstroming te bevorderen.

'Out-of-the-box'

Daarbij is het begrip 'out-of-the-box' denken letterlijk ter hand genomen en zijn ingenieurs serieus bezig met een elektrische bus die als het ware over de files heen kan rijden. Het ontwerp ziet er erg revolutionair en tegelijkertijd futuristisch uit maar is een fantastische oplossing om tijdens de spits toch snel in de stad van A naar B te kunnen reizen. 

Om hun bijzondere oplossing te laten zien bouwden de ingenieurs een maquette op schaal waar hun ontwerp van de elektrische bus moeiteloos over de rijen auto's die in de file staan heen rijdt. De capaciteit van de elektrische bus, die met een maximum snelheid van 65 km/h kan rijden, is enorm met wel 1.400 passagiers en zou in de plaats komen van 40 bussen met een verbrandingsmotor. De CO-uitstoot die hierdoor wordt beperkt loopt per jaar op naar 2.500 ton. 

'Gejat'

Het idee is overigens niet nieuw. Al 50 jaar geleden kwamen er in Amerika gelijksoortige ontwerpen van de tekentafel. Niet opmerkelijk dus dat China met ook dit idee, zoals met zoveel andere ideeën, aan de haal gaat.

Categorie: