zondag, 12. juni 2016 - 15:59 Update: 12-06-2016 20:05

Vijftig doden en 53 gewonden bij schietpartij in homobar Orlando

Minstens 20 doden en 42 gewonden bij schietpartij in homobar Orlando
Foto: SXC
Orlando

In een nachtclub in de Amerikaanse stad Orlando in Florida heeft zaterdagnacht (lokale tijd) een schietpartij plaatsgevonden. Hierbij zijn 50 doden gevallen en 53 mensen gewond geraakt. Dit heeft de burgemeester van Orlando aan persbureau Reuters laten weten, zo meldt de Volkskrant zondag.

De schietpartij gebeurde in de populaire gaybar Pulse. Hier komen veel homoseksuelen bij elkaar. De dader had een automatisch wapen bij zich en een pistool en mogelijk explosieven op zijn lijf. Dat wordt nu door de politie onderzocht. Ten tijde van de schietpartij zouden ongeveer 320 bezoekers binnen zijn geweest. Dit melden verschillende media.

Schutter doodgeschoten

Volgens de Amerikaanse media is de dader de 30-jarige Omar Mateen. Zijn ouders zouden uit Afghanistan komen. De politie heeft dit nog niet officieel bevestigd. De schutter is door een arrestatieteam doodgeschoten. De schutter probeerde eerst nog de club te verlaten, maar werd buiten beschoten door een politieagent. Daarop ging de man weer naar binnen en gijzelde een aantal personen op het toilet. Uiteindelijk werd de schutter na een uur door een speciaal arrestatieteam uitgeschakeld.

Mogelijk terroristische aanslag

De FBI, die het onderzoek leidt, beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag. Er wordt nu onderzocht of de dader een 'lone wolf' was. Ook wordt niet uitgesloten dat de dader banden had met een jihadistische beweging.

Categorie: