woensdag, 6. juli 2016 - 16:31 Update: 06-07-2016 17:59

Irak-rapport: Blair volgde op basis van leugens de Amerikanen in een aanval op Irak

Irak-rapport: Blair volgde op basis van leugens de Amerikanen in een aanval op Irakoto van Big Ben in Londen | Sxc
Foto: SXC
Londen

Op het moment dat de oud-premier van Groot -Brittannië, Tony Blair, besloot tot een Britse aanval op Irak, in 2003, was zeker geen laatste redmiddel. Blair besloot deel te nemen aan een oorlog, terwijl alle mogelijkheden om het conflict vreedzaam op te lossen, nog lang niet waren uitgeput.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de inlichtingen om de invasie te rechtvaardigen zwak en en deels onbetrouwbaar waren. Tot deze conclusie komt de onderzoekscommissie van sir John Chilcot. Volgens Chilot zou Blair de Amerikaanse initiatiefnemer tot de aanval, toenmalig president George W. Bush, hebben toegezegd 'hoe dan ook' met hem samen te werken> Dit melden verschillende media, waaronder het Algemeen Dagblad, woensdag.

Het besluit van Londen om met de Amerikaanse aanval mee te doen, had geen degelijke juridische basis. Verder was de motivatie om met de Amerikaanse aanval mee te doen gebaseerd op onbetrouwbare informatie die niet werd gecheckt. Beweringen over Saddam Hoessein, de Iraakse dictator, werden klakkeloos geloofd, zonder dat daar enige rechtvaardiging voor was. Zowel in Washington als in Londen werd beweerd dat de invasie hard nodig was vanwege he feit dat Irak massavernietigingswapens in bezit zou hebben. Die wapens zijn nooit gevonden.

De commissie onder leiding van sier John Chilcot kreeg zeven jaar geleden de opdracht om de oorlog te onderzoeken. Het onderzoek telt 12 delen, 2,6 miljoen woorden en duurde langer dan de tijd de Britten in Irak waren. Chilcot hoorde tussen 2009 en 2011 zo'n 150 politici, militairen en andere betrokkenen onder wie Blair. Labour-leider Jeremy Corbyn die indertijd campagne voerde tegen de oorlog in Irak, heeft veel kritiek op Blair. Tegenstanders hebben altijd geroepen dat hij het al heel vroeg op een akkoordje gooide met de Amerikaanse president George W. Bush om Irak binnen te vallen en om het bewind van de Iraakse president af te zetten.
 

Categorie:
Tag(s):