woensdag, 13. juli 2016 - 17:04 Update: 13-07-2016 22:03

Elf Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Soedan

Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Soedan
Foto: BlikopNieuws.nl
Den Haag

Vanuit het onveilige Zuid-Soedan zijn woensdag 11 Nederlanders geëvacueerd. Ze worden met een Duits vliegtuig overgebracht van Juba naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda.

‘Ik ben de Duitsers zeer erkentelijk voor hun hulp. Met deze risicovolle operatie zijn veel mensen in veiligheid gebracht. Ik ben blij dat de evacuatie goed is verlopen’, aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij heeft die boodschap ook overgebracht aan zijn Duitse ambtgenoot Steinmeier. De geëvacueerde Nederlanders worden op het vliegveld van Entebbe, 35 kilometer ten zuiden van Kampala, opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Oeganda.Dit maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekend

De situatie in Zuid-Soedan is al dagenlang zeer onvoorspelbaar. Koenders staat daarover in nauw contact met de EU, VS en regionale spelers. In het licht van de veiligheidssituatie heeft hij besloten een evacuatievlucht te organiseren voor Nederlanders die Zuid-Soedan wilden verlaten. Diverse mogelijkheden zijn daarbij besproken en onderzocht. Duitsland gaf in het overleg aan ook voor Nederlanders ruimte te hebben in een militair vliegtuig.

Nederlanders in Zuid-Soedan zijn hierover door de Nederlandse ambassade in Juba geïnformeerd. Het ministerie adviseerde hen dringend van deze gelegenheid gebruik te maken om het land te verlaten. In Zuid-Soedan staan 100 Nederlanders bij de ambassade geregistreerd.

De bezetting van de Nederlandse ambassade is inmiddels teruggebracht tot een kernstaf van vier uitgezonden medewerkers. Al eerder is het lokale personeel naar huis gestuurd. De ambassadeur, Robert van den Dool, blijft voorlopig in Juba.


Minister Koenders gaf deze week al aan dat Nederland zich grote zorgen maakt over de plotselinge uitbraak van geweld en het directe gevaar hiervan voor de inwoners. De VN-Veiligheidsraad bracht zondag een verklaring uit over de situatie in Zuid-Soedan. Naast eventuele specifieke sancties en een wapenembargo zal de veiligheidsraad wat Koenders betreft ook een beslissing moeten nemen over de rol van de VN-missie UNMISS en initiatieven die de Zuid-Soedanese burgers maximaal beschermen.