dinsdag, 16. augustus 2016 - 20:36 Update: 17-08-2016 8:58

Volgens Duitse regering speelt Turkije belangrijke rol in steun terreurbewegingen

Duitse regering: Turkije steunt militante moslimgroepen
Foto: Archief Sxc
Berlijn

De federale regering in Berlijn ziet Turkije als belangrijke spil in de steun aan islamitische terreurbewegingen.

De publieke omroep ARD is in het bezit van documenten waaruit blijkt dat de Turkse president en diens AK-partij terreurbewegingen in het Midden-Oosten actief steunt. Turkije zou functioneren als 'een centraal actieplatform' voor terreurbewegingen in de regio. Dit zou het gevolg zijn van de 'stapsgewijze islamisering van de binnen- en buitenlandse politiek van Ankara die in 2011 werd ingezet'.

In een antwoord van de Duitse regering op een parlementaire vraag van de partij Die Linke staat te lezen: 'Volgens onze mening is de samenwerking met islamistische en terroristische organisaties in het Nabije en het Midden-Oosten al jaren een bewust politiek beleid van de Turkse regering, die actief wordt ondersteund door president Erdogan.' Dat antwoord moest 'vertrouwelijk' blijven, maar toch konden enkele Duitse media het inkijken.

Er deden al langer geruchten de ronde dat Turkije een dubbelrol speelt in de strijd tegen de terreur van radicaal islamitische groepen. Al lange tijd konden bijvoorbeeld recruten voor terreurgroep IS ongehinderd via Turkije naar Syrië reizen. Daarnaast zijn er ook talloze steunbetuigingen aan het adres van de Egyptische Moslimbroederschap en het Palestijnse Hamas. In Europa wordt de Moslimbroederschap overigens niet aangemerkt als een terroristische organisatie.

Dit uitgelekte bericht kan volgens de Duitse media opnieuw leiden tot een rel tussen Duitsland en Turkije. Of dat nu gebeurt of niet, duidelijk is wel dat dit bericht nooit had mogen uitlekken. Daar zal de regering zeker mee in haar maag zitten.