zondag, 18. september 2016 - 13:13 Update: 18-09-2016 18:57

Amerikaanse ambassadeur noemt VN-vergadering 'een Russische stunt', Rusland verlaat spoedberaad

Russische ambassadeur loopt weg bij spoedberaad, VS betuigt spijt doden militairen
Foto: White House
New York

Tjoerkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft voortijdig het spoedberaad over Syrië verlaten.

Dit gebeurde nadat de Amerikaanse ambassadeur Power de vergadering 'een Russische stunt' had genoemd. Dit meldt onder meer de NOS zondag. Het was op verzoek van Rusland dat de VN-Veiligheidsraad vannacht bijeenkwam voor een besloten spoedzitting over de Amerikaanse luchtaanval op Syrië. 

Tjoerkin wacht nu op een uitgebreide verklaring van de Amerikanen. Hij is somber gestemd over de toekomst van het bestand in Syrië en weet of de aanval op Syrië een einde van het staakt-het-vuren betekent. De Russische diplomaat zegt dat hij denkt dat de Amerikanen mogelijk opzettelijk de luchtaanval hebben uitgevoerd om de samenwerking tussen de landen in Syrië te frustreren.

Bij de luchtaanval op een legerpost in Deir al-Zor kwamen naar verluidt 62 Syrische militairen om het leven. De Verenigde Staten hebben inmiddels 'sorry' gezegd tegen de Russische regering voor de onopzettelijke Syrische doden. Tjoerkin heeft nog niet gereageerd op de spijtbetuigingen van de Amerikaanse regering. De uitgevoerde aanval zou de eerste aanval zijn waarbij de VS het leger van de Syrische president Assad treft. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Veiligheidsraad op om de luchtaanvallen te veroordelen en te eisen dat de VS de soevereiniteit van de Syrische regering respecteert.