zaterdag, 8. oktober 2016 - 9:45 Update: 08-10-2016 17:04

'Belgische politie miste kansen om daders aanslagen Parijs te pakken'

Onderbemande Belgische politie blunderde 13 keer voor de aanslagen in Parijs
Brussel

De Belgische politiediensten hebben zeker 13 keer kansen laten liggen om de daders van de aanslagen in Parijs van 13 november te pakken nog voordat ze hadden kunnen toeslaan.

Uit het eindrapport van toezichthouder Comité P. blijkt dat in zes gevallen er sprake was van onderbemanning. Dit schrijft de Belgische krant De Tijd zaterdag. . Nu wordt duidelijk dat de broers Salah en Brahim Abdeslam, de bekendste daders  van de aanslagen, al in de zomer van 2014 op de radar van de politie verschenen. En de Belgische politie kreeg al in februari 2015 telefoongegevens in handen waaruit bleek dat Salah Abdeslam al contact had met bekende terreurverdachten. Maar door gebrek aan rechercheurs zijn die data niet onderzocht. Ook over de zelfmoordterrorist Bilal Hadfi was volgens de krant uitgebreide informatie beschikbaar. Maar door gebrek aan mankracht bleef ook die informatie zes maanden op de plank liggen.

Comité P. vraagt zich ook af waarom de politie niets deed over tips van tientallen teruggekeerde Syriëgangers onder leiding van de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud. Uit die tips kwam naar voren dat deze groep van plan was aanslagen te plegen op grote evenementen in België en Frankrijk.