donderdag, 13. oktober 2016 - 15:10

Koenders: condoleances voor Thaise bevolking na overlijden koning

Koenders: condoleances voor Thaise bevolking na overlijden koning
Foto: RVD
Thailand

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vanuit Bangkok namens Nederland zijn medeleven betuigd aan de Thaise bevolking na het overlijden van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej. ‘Hij was een zeer gerespecteerd en geliefd vorst die 70 jaar lang de troon heeft bekleed. Decennialang was de Koning een symbool voor eenheid onder de Thaise bevolking en bezat achter de schermen grote politieke invloed’, aldus Koenders. De minister is vanaf donderdag in de Thaise hoofdstad Bangkok om deel te nemen aan een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) en de Europese Unie.

Volgens de minister heeft Thailand onder leiding van koning Bhumibol een belangrijke ontwikkeling en welvaart gekend. Ook heeft de koning als stabiliserende factor in politiek woelige tijden een grote rol gespeeld in het land, aldus Koenders. 'De komende dagen zijn van groot belang gezien de politieke situatie in het land en de opvolging van de Koning.'

Vanwege het overlijden van koning Bhumibol volgt er een lange periode van rouw in Thailand waarin het sociale leven wordt ingeperkt. Feestelijke activiteiten zijn in die periode niet toegestaan.

In een inmiddels aangepast reisadvies raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders in Thailand aan om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten te volgen en plaatselijke gebruiken en de opgelegde beperkingen aan het sociale leven te respecteren. Die worden strikt gehandhaafd. Kritische uitspraken of discussies over het koningshuis moeten worden vermeden, benadrukt het ministerie.

Categorie: