dinsdag, 18. oktober 2016 - 16:06 Update: 18-10-2016 16:28

Piloten Boeing 737 met stalen zenuwen bij landing met hevige zijwind

Piloten Boeing 737 met stalen zenuwen bij landing met hevige zijwind
Foto: Screenshot YouTube/Radko Našinec
Praag/Tjechië

Het blijven altijd fascinerende beelden, vliegtuigen die bij harde zijwind proberen te landen maar soms zijn de beelden wel heel spectaculair. Zo ook deze video die begin oktober op internet werd geplaatst en zo populair is dat hij al ruim 4,5 miljoen keer is bekeken.

Ze werden door amateurfilmer Radko Našinec gemaakt bij het vliegveld van Praag in Tjechië op een dag dat de landende vliegtuigen met hevige zijwinden te maken hadden. 

Rolbeweging

De piloten van de Boeing 737-430 doen ondanks de harde wind toch een poging. Op de beelden is te zien dat eerst de rechtervleugel de grond dreigt aan te raken maar als de piloten dit corrigeren en het vliegtuig vervolgens naar links rolt lijkt de linkervleugel onvermijdelijk tegen de grond kapot te slaan. 

Touch-and-go-landing

Gelukkig weten de piloten dit nog net te voorkomen en nadat bij deze manoeuvre eerst de rechter- en vervolgens de linkerwielen van het achterste landingsgestel de landingsbaan even hebben aangetikt zetten de ervaren piloten de gashendels weer vol open en maken een doorstart. Uiteindelijk slagen ze er bij de tweede poging wel in om veilig te landen.

Categorie: