maandag, 14. november 2016 - 23:15 Update: 14-11-2016 23:42

Europese Unie gaat militaire samenwerking versterken

Europese Unie gaat militaire samenwerking versterken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

Om op het wereldtoneel krachtiger voor de dag te komen, gaan de landen van de Europese Unie hun militaire samenwerking versterken.

Ze willen hun beschikbare militaire middelen meer op elkaar afstemmen en beter inzetten. Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid zegt hierover tegen de Belgische krant De Morgen: 'Maar dit gaat niet over de oprichting van een Europees leger.' De lidstaten keurden maandag tijdens een gemeenschappelijke vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie een nieuwe strategie goed op het gebied van Veiligheid en Defensie, zo schrijft de krant.

Er zijn afspraken gemaakt over wat het ambitieniveau van Europa op militair gebied zou moeten zijn. Als internationale crises zich aandienen, moet er adequaat gereageerd kunnen worden. Verschillende ministers benadrukten dat het niet de bedoeling is dat de stap gezet wordt naar Europees leger.

Hoe een sterkere EU eruit gaat zien, is nog meer van belang nu Trump verkozen is. Van hem wordt namelijk verwacht dat hij het erg belangrijk vindt dat iedereen financieel bijdraag aan de NAVO. Tijdens de kiescampagne liet hij zelfs doorschemeren dat Amerikaanse militaire steun straks zal afhangen van de naleving van bestaande financiële verplichtingen.