donderdag, 24. november 2016 - 18:31 Update: 24-11-2016 19:05

Terreurverdachten hadden Disneyland Parijs en Champs Elysées op het oog

Terreurverdachten hadden Disneyland Parijs en Champs Elysées op het oog
Foto: fbf
Brussel

De vijf verdachten die afgelopen weekend in Frankrijk werden gearresteerd hadden plannen om op 1 december in en rond Parijs aanslagen te plegen.

Doelwitten van de aanslagen, die op dezelfde dag hadden moeten plaatsvinden, zouden onder andere pretpark Disneyland in Marne-la-Vallée en winkelstraat Champs Elysées in Parijs geweest zijn. Dit meldt onder meer de Belgische krant Het Laatste Nieuws op basis van een bron die dicht bij het onderzoek staat.  De terroristen hadden het ook voorzien op het hoofdkantoor van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst in Levallois-Perret, het hoofdbureau van de recherche en een gerechtsgebouw. Volgens de bronnen werd de informatie over de doelwitten en de geplande datum van de reeks aanslagen op een smartphone aangetroffen. De vijf terreurverdachten werden in Straatsburg en Marseille opgepakt.

Frankrijk heeft al met heel wat terreur te maken gehad. Sinds begin 2015 zijn bij aanslagen van islamitische extremisten in Frankrijk meer dan 230 mensen om het leven gekomen.