woensdag, 14. juni 2017 - 14:38 Update: 14-06-2017 19:13

Brandweerlieden Londen gaan brand etage voor etage te lijf

Brandweerlieden Londen gaan brand etage voor etage te lijf
Foto: Screenshot YouTube/Blue Sun Radio
Londen

Brandweerlieden in Londen zijn nog steeds bezig om de brand van onderaf in de Grenfull Tower, waar in de nacht van dinsdag op woensdag een enorme brand uitbrak die het gehele gebouw in lichterlaaie zette, etage voor etage te lijf te gaan en te blussen. Dit melden de Engelse media woensdagmiddag.

Etage voor etage

Voordat de brandweerlieden het gebouw mochten betreden moest er eerst meer zekerheid zijn dat het gebouw stand zou houden en bijvoorbeeld niet op instorten stond. Nadat deze zekerheid kon worden vastgesteld zijn brandweerlieden vanaf de begane grond begonnen om etage voor etage te betreden en de brand te blussen en eventuele personen die vast zijn komen te zitten door de brand te redden.

17e etage

Bij de 12e etage liepen de brandweerlieden korte tijd vast maar slaagden er uiteindelijk toch in om verder omhoog te kunnen. Inmiddels zijn de mannen rond 16.00 uur aangekomen bij de 17e etage van het in totaal 27 verdiepingen tellende gebouw. 

De brand brak vannacht uit in een appartement op de tweede verdieping van de flat en verspreidde zich snel over het hele gebouw. De brandweer rukte massaal uit. Er zijn zo'n 200 brandweerlieden bezig om de brand te bestrijden en ongeveer 100 ambulancemedewerkers om de gewonden eerste hulp te bieden. Daarnaast zijn er ongeveer 100 politiemensen op de been om de reddingsactie te coördineren.

Klachten bewoners over brandveiligheid

Bewoners van het Londense flatgebouw Grenfell Tower klagen al jaren lang over de brandveiligheid. Een actiegroep wees de eigenaar van het gebouw en de gemeente al geruime tijd op het brandgevaar. Op sociale media reageren ze dan ook boos dat hun waarschuwingen dan ook aan dovemansoren waren gericht. Mogelijk is kortsluiting in een koelkast de oorzaak van de enorme brand maar een technisch onderzoek zal daar meer duidelijkheid over moeten verschaffen.

Doden en gewonden

Bij de brand zijn 12 personen om het leven gekomen. Tevens raakten 70 gewond waarvan 18 kritiek