zondag, 25. juni 2017 - 20:09 Update: 25-06-2017 21:04

Nederlandse cameraman opgepakt bij verboden Gay Pride in Istanboel

Nederlandse cameraman opgepakt bij verboden Gay Pride in Istanboel
Istanboel

In Istanboel is zondag de Nederlandse cameraman Bram Janssen opgepakt.

Hij werkt voor het Amerikaanse persbureau AP en was aan het filmen tijdens de verboden Gay Pride. NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die naast hem stond toen het gebeurde, laat weten dat Janssen werd opgepakt net nadat hij op camera had vastgelegd hoe de deelnemers hardhandig werden gearresteerd. Janssen toonde zijn Turkse perskaart, maar werd toch meegenomen. Dit schrijft onder meer de NOS zondag.

Opgepakt ondanks perskaart

RTL-correspondent Olaf Koens vindt het vreemd dat Janssen is opgepakt, terwijl hij gewoon een perskaart had en dus mocht filmen. Koens tegen RTL Nieuws: 'Hij is opgepakt en weggevoerd. Wat er nu met hem gebeurt, ik heb geen idee. Misschien laten ze hem snel weer gaan, maar je weet het hier nooit.' De politie arresteerde ook tientallen deelnemers van de jaarlijkse Gay Pride. De gouverneur van Istanboel  verbood de parade omdat de veiligheid volgens hem niet gegarandeerd kon worden. Conservatieven tegenstanders van de Gay Pride hadden gedreigd de parade met geweld te zullen verstoren. Toch gingen homo's en lesbiennes met regenboogvlaggen de straat op en kwamen zij op centrale plaatsen, zoals het Taksimplein en de Istiklal Caddesi bij elkaar. De Turkse politie zetten rubber kogels en traangas in om de groep uit elkaar te drijven. Het is al voor het derde jaar op rij dat de Gay Pride wordt verboden.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laataan de omroep weten dat de zaak van Bram Janssen momenteel wordt uitgezocht en dat men probeert in contact te komen met Janssen.