donderdag, 29. juni 2017 - 20:22 Update: 29-06-2017 22:34

Belgische toeriste dood teruggevonden op Thaise 'moordeiland' Koh Tao

Belgische toeriste dood aangetroffen op Thaise 'moordeiland' Koh Tao
Foto: Google Earth
Londen

In de jungle van het Thaise eiland Koh Tao is de 30-jarige Belgische Elise Dallemagne zwaar verminkt teruggevonden. Volgens de Thaise politie zou ze zich hebben verhangen en is ze deels door varanen opgegeten. Dit schrijft de Britse krant The Mirror en de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Op 28 april werd Elise dood gevonden. De jonge vrouw, een zelfstandig natuurgeneeskundige en yogadocente uit Brussel, die ook schilderijen restaureerde, was al ruim twee jaar op rondreis door Azië en Nieuw-Zeeland en keerde in die tijd regelmatig terug naar Thailand. In Thailand verbleef ze dan vaak in een yoga-en tantracentrum in de buurt van het feesteiland Koh Phanga. De Belgische Elise was ook aangesloten bij cultbeweging Sathya Sai Baba en woonde bij een zelfverklaarde goeroe.

Brand in bamboehutten

Op 17 april belde Elise haar moeder via Skype dat ze naar huis wilde komen. Twee dagen later nam ze de veerboot. Waarom ze op het eiland Koh Tao uitstapte en niet doorreisde naar het vaste land is nog onduidelijk. Haar moeder zegt tegen de krant dat haar dochter de naam Elise Dubuis gebruikte om in te checken in het bungalowcomplex vlakbij de pier op Koh Toa. Door een brand werden drie bamboehutten in de as gelegd, waaronder die van Elise. Elise vluchtte toen 2,5 kilometer door de jungle naar Tanote Bay, waar ze een kamer nam in het Poseidon Resort. Daar boekte ze een nieuw ticket naar Bangkok. Ze zou op 24 april naar Bangkok vertrekken.

Acht dagen later trok een varaan die heen en weer de jungle introk de aandacht van de plaatselijke bevolking. Zo werd het zwaar gehavende lichaam van Elise tussen de rotsen achter een toeristenresort.ontdekt. Volgens de politie zou Elise zich, drie dagen voordat ze werd teruggevonden, aan een boom hebben verhangen. Echter, er is geen zelfmoordbrief of andere boodschap teruggevonden. De bagage van Elise werd gek genoeg wel op de veerboot gezet die ze zou nemen en kwam aan in de provincie Chumphon, waar Elise de bus zou nemen naar Bangkok.

Autopsie

Er werd twee keer autopsie verricht op het lichaam van Elise voordat ze 14 dagen later werd gecremeerd. Moeder Michele van Egten tegen de krant: 'Er zijn te veel tekenen die ons doen vermoeden dat er iemand bij betrokken was. De politie zei dat Elise zich verhing in de jungle. Ik weet niet waarom mijn dochter zich van het leven zou beroven. In haar laatste gesprek klonk ze normaal en ik zag geen tekenen van een depressie. Ik zie ook niet in waarom ze een transfer naar Bangkok zou hebben geboekt om daarna de jungle in te trekken en zelfmoord te plegen. Ik ben geschokt door wat er gebeurd is. Ik wacht nog altijd op het finale autopsieverslag, wij willen meer informatie.' Ze vindt het ook vreemd dat ze nooit foto's te zien kreeg van haar verhangen dochter. Want het is een standaardprocedure dat agenten en hulpverleners foto's nemen.

Samen met een Duitse onderzoeker spoort ze nu de eilandbewoners op die haar dochter hebben gevonden. Ze wil ook de Duitse goeroe eens stevig aan de tand voelen aangezien hij het eiland Koh Phangan zou hebben verlaten toen zij daar in mei op bezoek was om de laatste weken van haar dochter te onderzoeken.

"Moordeiland"

De voorbije drie jaar werden zeven toeristen dood aangetroffen op het Thaise eiland Koh Tao. The Mirror maakt gewag van een "moordeiland".