vrijdag, 7. juli 2017 - 18:46 Update: 07-07-2017 22:50

Al 196 gewonde politieagenten bij rellen in Hamburg, politie vraagt om versterking

Zwaargewonden bij nieuwe rellen in Hamburg
Foto: fbf
Hamburg

Vanwege het aanhoudende geweld rond G20-top in Hamburg heeft de Hamburgse politie versterking gevraagd uit andere deelstaten.

Duitsland had ongeveer 19.000 politieagenten vrijgemaakt om de orde te kunnen handhaven ten tijde van de G20-top., zo schrijft De Morgen. Echter vrijdagavond hebben demonstranten weer barricaden in de brand gestoken. Ook auto's en kliko's gingen in vlammen op.Vermomde demonstranten lopen met ijzeren staven en catapults rond. De politie gebruikt waterkanonnen om de groepen relschoppers uiteen te drijven.

De politie heeft inmiddels al een waarschuwingsschot gelost. Er zijn inmiddels al 196 politiemensen gewond geraakt, zo weet de Duitse krant Bild te melden. En de grootste manifestatie gaat pas morgen plaatsvinden. Dan worden er 100.000 mensen verwacht om te protesteren. De betogers protesteren onder andere tegen het kapitalisme, sociale ongelijkheid en globalisering.

Betogers ernstig gewond

Tijdens nieuwe rellen in Hamburg zijn 11 betogers ernstig gewond geraakt toen ze van een muur vielen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het ongeval kon ontstaan, maar volgens de Duitse brandweer waren ze op dat moment verwikkeld in een confrontatie met de politie. Dit meldt de NOS vrijdag. Op de muur, waar de betogers opgeklommen waren, was een hekwerk geplaatst dat moest voorkomen dat mensen over de muur zouden klimmen. Dat hekwerk kon het gewicht van de mensen niet dragen en stortte in. Enkele betogers vielen vier meter naar beneden. Er raakten in totaal 26 mensen gewond, van wie er 14 naar het ziekenhuis moesten.

Vanwege de onrust is in een deel van de stad het openbaar vervoer stilgelegd. De betogers proberen nu via het water aan de wal te komen bij de Elbphilharmonie, een belangrijk concertgebouw waar vanavond een concert wordt bijgewoond door deelnemers aan de top van de G20. Ook via de straat proberen mensen bij het concertgebouw te komen. Zij worden met behulp van een waterkanon uit de buurt gehouden. Volgens de politie zou het gaan om Greenpeace-activisten.

Donderdagavond waren de eerste rellen rond de top van de G20, die vrijdag begon en tot en met zaterdag duurt. Er zijn al zeker 15 mensen opgepakt, zo weet nu.nl en tientallen mensen worden nog ondervraagd door de politie.

Livestream: