donderdag, 31. augustus 2017 - 10:43 Update: 31-08-2017 12:52

Twee explosies en brand bij chemische fabriek Texas

Crosby

Eigenaar Arkema Inc. heeft bevestigd dat er vannacht rond twee uur Amerikaanse tijd twee explosies hebben plaatsgevonden in de chemische fabriek in Crosby. Behalve dat er ontploffingen zijn gehoord, zijn er ook donkere rookwolken te zien. Inmiddels is bekendgemaakt dat de fabriek in brand is gevlogen. Zeker tien personen zijn naar het ziekenhuis gebracht vanwege ademhalingsproblemen, zo meldt de Volkskrant. Volgens de eigenaar van de fabriek kunnen er nog meer explosies volgen.

Koelingsapparatuur uitgevallen

Door de overstromingen in Texas werd al langer gevreesd dat de chemische fabriek  in Crosby, een plaatsje dat op enkele kilometers afstand van Houston ligt, zou  ontploffen of vuur zou l vatten. In de fabriek was de stroom van de koelingsapparatuur uitgevallen. Dit meldden verschillende media donderdag.

Inmiddels staat in de fabriek van de Franse multinational Arkema Group in Crosby 180 cm water en er is sinds zondag geen elektriciteit meer. De fabriek maakt hoogwaardige chemicaliën die worden gebruikt in verven, drinkbekers en pvc-buizen. Deze stoffen moeten koel bewaard worden. Als dat niet gebeurt, bestaat het gevaar op een chemische reactie die zal leiden tot een brand of een explosie in de fabriek. Door de overstromingen zijn inmiddels ook de noodgeneratoren uitgevallen. Het bedrijf had zich voorbereid op de orkaan Harvey, maar de overstromingen waren niet voorzien. Dit meldt de Belgische krant De Morgen.

Rond de fabriek zijn in een straal van 2 kilometer dinsdag de omwonenden geëvacueerd. Woensdagavond mocht er geen vliegverkeer meer in de buurt van de fabriek komen.