zaterdag, 9. september 2017 - 9:10 Update: 09-09-2017 15:15

Orkaan Irma raast over Cuba. Zes miljoen mensen in Florida op de vlucht

Orkaan Irma raast over Cuba
Foto: NASA
Cuba

Orkaan Irma is vannacht aan land gekomen in Cuba. De orkaan, die zich verder in kracht heeft ontwikkeld, kwam aan de noordkant van het eiland aan wal met windsnelheden van maar liefst 260 kilometer per uur zo, meldt het Amerikaanse orkaancentrum NHC.

Het is op dit moment nog onbekend hoeveel schade de orkaan heeft aangericht. Wel is er spraken van overstromingen door hevige regenval. De Cubaanse autoriteiten hadden uit voorzorg bijna een miljoen mensen geëvacueerd.

Irma zal verder koers zetten richting Florida waar de orkaan in de nacht van zaterdag op zondag wordt verwacht. Zo'n 5,6 miljoen mensen is opgeroepen om hun huis te verlaten. Verwacht wordt dat grote delen van Florida onder water komen te staan.

Inwoners van de Caribische eilanden maken zich inmiddels op voor een nieuwe orkaan Jose. José valt inmiddels in categorie 4, de op een-na-hoogste. De orkaan zal na verwachting rond 02.00 uur (lokale tijd) ten noorden van Sint-Maarten langstrekken. In Nederland is het dan 08.00 uur.

Nog een orkaan

Maar er is nog een orkaan onderweg richting de eilanden en de VS. Deze derde is Katia en vergelijkbaar met de kracht van orkaan Jose.

Actief orkaanseizoen

Het is tot nu toe een zeer actief orkaanseizoen. Sinds het begin in juni zijn er vier orkanen geregistreerd waarvan twee zware (categorie 3 of meer). Gemiddeld zijn dat er zes per jaar met drie zware. Dat er nu relatief veel orkanen ontstaan is het gevolg van verschillende oorzaken. De meest belangrijke zijn relatief warm zeewater in de tropische Atlantische oceaan, La Niña en een actieve West-Afrikaanse moesson. Orkanen ontstaan uit grote buiencomplexen vaak voor de kust van Afrika zoals bij Irma of in de golf van Mexico in het geval van Harvey. Een actieve West-Afrikaanse moesson zorgt voor meer buiencomplexen op de Atlantische oceaan. Om zich verder te kunnen ontwikkelen moet het zeewater tot op grote diepte voldoende warm zijn wat nu het geval is. Verder moet de wind in de bovenlucht relatief zwak zijn, zoals tijdens een La Niña, zodat de wolkentoppen niet worden weggeblazen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):