zondag, 10. september 2017 - 15:45 Update: 10-09-2017 15:46

De passage van orkaan José is meegevallen

De passage van orkaan José is meegevallen
Foto: Min. Defensie / Gerben van Es
Sint Maarten

Het boven windse eiland Sint Maarten heeft weinig overlast ondervonden van wind en regen. Hierdoor kan doorgepakt worden met herstel- en opruimwerkzaamheden. Hierbij wordt de expertise ingezet van de genisten van de landmacht. Hoewel er nog steeds incidenten plaatsvinden, verbetert de veiligheidssituatie. Patrouilles blijken effectief om plunderingen en overvallen te voorkomen of te stoppen. De gevangenis op Sint Maarten wordt nu volledig bewaakt door de Nederlandse militairen. Eerdere geruchten over ontsnappingen van gevangenen zijn ongegrond en niet waar.

Naast de reeds uitgevoerde voedsel- en wateruitgiftes, start vanaf morgen grootschalige distributie van voedsel en water. De patrouilles stellen de bevolking hiervan op de hoogte. Nadat het vliegverkeer hervat wordt, brengt de C-130 van de Koninklijke Luchtmacht meer hulpgoederen naar het eiland en vinden evacuatievluchten plaats. Na patiënten en zwaar getroffen familieleden van ingezette militairen, agenten en hulpverleners, ligt de prioriteit bij toeristen. Wel worden toeristen opgeroepen om niet massaal naar het vliegveld te komen, maar berichtgeving af te wachten. Mensenmassa’s op of nabij het vliegveld kunnen het spoedige verloop van de evacuaties tegenwerken.

Zr.Ms Zeeland heeft zich vannacht buiten de baan van José opgehouden. Het schip is nu weer onderweg naar Sint Maarten waar bij het eerste daglicht arriveert. Na aankomst inspecteert de bemanning eerst de steiger en voert de NH-90 boordhelikopter een verkenningsvlucht uit. Zr.Ms. Pelikaan heeft op Curacao nieuwe goederen en hulpmiddelen opgehaald en komt vanmiddag aan bij Sint Maarten. De kustwachtcutter Poema heeft water opgehaald op St. Kitts en afgeleverd op Sint Maarten. Daarna assisteert de bemanning bij herstelwerkzaamheden op het kustwachtsteunpunt.

Categorie: