zaterdag, 23. december 2017 - 20:39 Update: 24-12-2017 9:35

NAVO maakt zich ernstige zorgen over toename Russische onderzeeërs

NAVO maakt zich zorgen over toename Russische onderzeeërs
Foto: Min. Defensie
Washington

Het is nou niet wat je noemt een fijne Kerstgedachte, maar de NAVO maakt zich in toenemende mate zorgen over Russische onderzeeërs in de zeeën van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

In een interview met de kranten The Washington Post en Frankfurter Allgemeine zegt Secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat de Russische onderzeese operaties sinds de Koude Oorlog niet zo groot zijn geweest.

Al halverwege dit jaar werden in de noordelijke Atlantische Oceaan Russische onderzeeërs gesignaleerd in de buurt van kabels die Europa en de VS onder andere financieel verbindt. ''Als de Russen erin slagen de kabels af te tappen of door te snijden, heeft dat immense gevolgen.'' 

Stoltenberg zegt ook dat steeds vaker onderzeeërs dichter langs de kust worden waargenomen. Rusland heeft de laatste tijd fors geïnvesteerd in de uitbreiding van onderzeeërs. 

De NAVO is inmiddels begonnen met plannen om een commandopost ter verdediging van de noordelijke Atlantische Oceaan te heropenen. 

Grote training was geheime aanval op Europa

Rusland trainde volgens de Duitse krant Bild afgelopen zomer in het geheim op een aanval op de NAVO in Europa. Inlichtingenbronnen zeiden tegen Bild dat er werd getraind op een verovering van de Baltische staten en Wit-Rusland, een oefening tegen wat Rusland het zwakste gedeelte van de NAVO noemt. Die verovering zou binnen een paar dagen voltooid zijn.

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: