dinsdag, 13. februari 2018 - 14:25

Zwarte zaterdag in de Alpen

Zwarte zaterdag in de Alpen
Foto: SXC
Frankrijk

Wie komend weekend met de auto naar de wintersport vertrekt moet rekening houden met lange files, dat voorspelt de ANWB. In de Franse Alpen wordt het 17 februari een zwarte zaterdag met extreme verkeersdrukte en vele uren oponthoud. Vanwege de voorjaarsvakantie in de regio Zuid vertrekken er veel Nederlanders naar de sneeuw. Ook vanuit onze buurlanden zijn wintersportliefhebbers massaal onderweg want de sneeuwcondities zijn uitstekend. Oostenrijk blijft het favoriete wintersportland onder Nederlanders. Frankrijk is een goede tweede, daarna volgen Duitsland en Zwitserland.

In Frankrijk maken ze zich op voor de drukste week van dit wintersportseizoen. Zaterdag 17 februari is het in de Alpen “zwarte zaterdag” met de hele dag lange files op de routes naar de wintersportoorden. De grootste knelpunten liggen op de wegen ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon-Chamonix en op de A43 Lyon-Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N90 Albertville-Bourg St. Maurice bij Moûtiers verlopen erg traag, verwacht de ANWB.

Op de Duitse autobahnen wordt het vrijdagmiddag de 16e februari al druk. Vervolgens is het zaterdagochtend aansluiten in de files op de belangrijkste routes naar het zuiden zoals op de A5 Karlsruhe-Bazel, A7 Ulm-Füssen, A8 Stuttgart-München en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein. In Oostenrijk is het filerijden op de B179 de Fernpasroute, tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg-Villach, op de A12 tussen Kufstein en Landeck en op de toegangsroutes naar de skigebieden in Tirol, Voralberg en Salzburgerland loopt het verkeer op veel plaatsen vast.

Terugkerende wintersporters moeten rekening houden met controles bij de grensovergangen met Duitsland. De wachttijd loopt op tot meer dan een uur.

In Zwitserland zijn de A1 Zürich-Bern en de A2 Bazel-Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel de belangrijkste knelpunten.