woensdag, 25. april 2018 - 10:35 Update: 25-04-2018 11:24

Europese Commissie wil nepnieuws gaan aanpakken

Europese Commissie wil nepnieuws gaan aanpakken
Foto: Archief FBF.nl
Brussel

De Europese Commissie (EC) wil de verdpreiding van nepnieuws via internet harder aanpakken.

Nepnieuws zou volgens Brussels de democratie ondermijnen en daarom moet er een gedragscode komen voor onder meer Facebook, Google en Twitter. De Commissie is van mening dat er ook lessen op school moeten komen om kinderen bewust te maken van nepnieuws en er moeten mensen worden ingezet om feiten te te checken. Dit meldt onder meer de Volkskrant woensdag.

Volgens de Europese Commissie kan Brussel niet stil blijven zitten, maar EU-diplomaten zijn kritisch en zien vooral Brusselse bemoeizucht met de media en ongewenste druk op de vrije nieuwsvoorziening. De diplomaten vragen zich af wie bepaalt wat 'vals en misleidend' is. De EC zegt dat satire en partijpolitieke informatie niet onder de aanpak gaan vallen. 

Er moet een gedragscode voor informatie op internet komen en de EC wil die samen met de sector (providers, platforms) overheden en consumentenorganisaties opstellen. Naar verluidt allemaal om de burger te beschermen. De code, die al in juli klaar moet zijn, moet sociale media als Twitter en Facebook aanzetten om inzicht te geven waar hun informatie vandaan komt, wie ervoor betaalt, wie er adverteert en wat via robots wordt verspreid. Valse accounts dienen te worden verwijderd en gebruikers moeten snel kunnen zien hoe betrouwbaar de verkregen informatie is.