donderdag, 26. april 2018 - 13:13 Update: 26-04-2018 13:49

Drie Nederlanders met voorwaardelijke celstraf Tsjechië uitgezet vanwege mishandeling ober

Drie Nederlanders met voorwaardelijke celstraf Tsjechië uitgezet vanwege mishandeling ober
Foto: fbf
Praag

Drie van de vijf Nederlandse mannen die afgelopen weekend een Tsjechische ober hebben mishandeld, zijn door een rechtbank veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf.

Ze moeten nu het land verlaten, zo meldt onder meer RTL Nieuws op basis van Tsjechische berichtgeving.  De twee andere mannen, twee broers die de hardste klappen uitdeelden, moeten langer blijven in afwachting van hun straf. Mogelijk wacht hen een jarenlange gevangenisstraf van maximaal tien jaar. De drie Nederlanders die nu een voorwaardelijke celstraf hebben gekregen, mogen de komende vijf jaar het land niet meer in. Deze mannen werden 'slechts' voor mishandeling vervolgd. 

De politie in Tsjechië had eerst zeven mannen tussen de 2 en 32 jaar opgepakt voor de mishandeling van een ober, maar twee van hen werden al eerder vrijgesproken. Zij hadden niets met de mishandeling te maken en hadden geprobeerd de ruzie te sussen. Een van hen is een Amsterdamse agen, aldus de omroep.

Drank

De ruzie in Praag ontstond op het terras van een restaurant. De mannen wilden hun eigen meegebrachte drank nuttigen, maar dat mocht niet. Toen de ober er wat van zei, ontstond de vechtpartij. Daarbij liep de ober een gebroken kaak en een hersenschudding op en moest hij aan zijn oog worden geopereerd. De man belandde op de intensive care en ligt nog steeds in het ziekenhuis. Het zal nog minstens twee maanden duren voordat hij weer aan het werk kan.