zaterdag, 28. april 2018 - 14:57 Update: 29-04-2018 11:20

Belgsiche kerncentrale Doel stilgelegd vanwege lek

Lek in koelsysteem kerncentrale Doel, reactor is stilgelegd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Doel

De reactor van de Belgische kerncentrale Doel 1 die vlakbij Antwerpen ligt, is begin deze week stilgelegd vanwege een lek in het nucleaire gedeelte.

Dat heeft de uitbater Engie Electrabel aan het Vlaamse TV Oost bevestigd. Het lek werd ontdekt tijdens een controle voorafgaand aan periodieke onderhoudswerkzaamheden. De lekkage werd begin deze week vastgesteld in het koelsysteem van de reactor. Het herstel verloopt erg moeizaam, omdat de radio-actieve straling in dat deel van de kerncentrale zeer groot is. Voor omwonenden is er geen gevaar. Dit schrijft onder meer het Brabants Dagblad zaterdag.

Barst

In de leiding die koelwater aanvoert, is een barst ontdekt in de lasnaad. En juist deze leiding is erg belangrijk. Wanneer alle andere koelsystemen falen en de reactor oververhit dreigt te raken is het juist dit systeem dat een zogeheten 'meltdown' moet voorkomen. Woordvoerster van de kerncentrale zegt tegen de krant dat de herstelwerkzaamheden niet eenvoudig zijn, omdat medewerkers niet langer dan een uur mogen werken op de locatie. Medewerkster van de kerncentrale Doel Nele Scheerlinck tegen de krant: 'In een uur tijd krijgt een medewerker de maximale hoeveelheid straling die wij hanteren. Onze norm ligt lager dan de wettelijke voorschriften.'

Oudste reactor 

De reactor blijft in ieder geval tot oktober dicht. In Nederland en België is er veel kritiek op de Belgische kerncentrales vanwege de veiligheid. Doel 1 is de oudste reactor, uit 1975. Of het lek te maken heeft met de ouderdom is niet bekend.

 

Categorie: