woensdag, 9. mei 2018 - 8:16 Update: 09-05-2018 16:11

VS trekken zich terug uit kernakkoord met Iran

VS trekken zich terug uit kernakkoord met Iran
Washington

De Verenigde Staten (VS) hebben zich teruggetrokken uit het kernakkoord met Iran.

Tevens worden weer 'de strengst denkbare sancties' tegen Iran ingezet. Dat heeft president Trump woensdagochtend bekendgemaakt, zo melden verschillende media. Het verdrag met Iran was 2015 gesloten en ondertekend door Barack Obama. Trump noemt het akkoord echter 'een van de slechtste ooit'. De overeenkomst zou geen enkele garantie bieden dat Ira afziet van kernwapens. Trump stelt: ''We kunnen geen Iraanse kernbom verhinderen onder de verzwakte en rotte structuur van het huidige akkoord. Als ik toelaat dat deze deal blijft bestaan, zou er binnenkort een kernwapenwedloop in het Midden-Oosten losbarsten.'

Sancties

Bij het afsluiten van het akkoord in 2015 beloofde Iran dat het zijn nucleaire programma zou bevriezen in ruil voor het opheffen van een aantal sancties tegen het land. Nu de VS zich hebben teruggetrokken uit het akkoord, komt de Amerikanen weer met sancties. De sancties die de VS hebben aangekondigd tegen Iran kunnen ook gaan gelden voor elk land of bedrijf dat Iran ondersteunt. Dat kan een groot effect hebben op Europese bedrijven die nu - in tegenstelling tot Amerikaanse ondernemingen - al in Iran actief zijn, zo schrijft de Belgische krant De Tijd. 

De Belgische premier, Charles Michel, reageerde dinsdag op Twitter: 'Geen akkoord met Iran betekent meer instabiliteit of oorlog in het Midden-Oosten. Ik betreur ten zeerste de terugtrekking van president Donald Trump uit het akkoord. De EU en haar internationale partners moeten zich blijven inzetten en Iran moet zijn verplichtingen blijven naleven.' Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk “betreuren” de beslissing van de VS om uit het nucleair akkoord met Iran te stappen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond getweet, in een eerste reactie op de Amerikaanse terugtrekking.

De VS zouden volgens Trump over een bewijs te beschikken dat Iran ondanks alle afspraken in het geheim blijft werken aan de ontwikkeling van een kernwapen. Deze beschuldiging staat haaks op uitspraken van het Internationaal Atoomagentschap en veiligheidsdiensten, waaronder Amerikaanse. Volgens hen zou Iran zich wel houdt aan alle bepalingen en controles.