donderdag, 31. mei 2018 - 19:01 Update: 31-05-2018 19:32

Trump voert heffingen in op staal en aluminium uit Europa

Trump voert heffingen in op staal en aluminium uit Europa
Washington

De Amerikaanse president Trump voert heffingen in op staal en aluminium uit de Europese Unie (EU).

Vooralsnog had hij een uitzonderingspositie ingesteld voor de EU , maar daar komt nu een eind aan. Dit meldt onder meer de  NOS donderdag. De invoering heeft tot gevolg dat al met ingan van morgen er importheffingen van 25 procent gelden op staal dat uit de EU naar de VS gaat. Op aluminium komt een heffing van 10 procent. Ook Canada en Mexico krijgen te maken met heffingen. 

Tegenmaatregelen 

De EU zag de heffingen al aankomen en heeft daarom voor zo'n 2,8 miljard euro aan tegenmaatregelen getroffen. Zo zullen onder meer Harley Davidson-motoren uit Wisconsin, whiskey uit Kentucky en Levi's spijkerbroeken uit Californië met Europese importheffingen te maken krijgen. Die gaan op 17 juni in,  precies volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Voorzitter van de Eurpese Commissie Claude Juncker vindt de importheffingen 'totaal onacceptabel'.  De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross heeft laten weten niet bang te zijn voor de tegenmaatregelen van EU. Die zullen volgens hem weinig invloed hebben op de Amerikaanse economie.

Uitbreding handelsconflict met de VS

Nederland zal de importheffingen wel gaan voelen. Het is na Duitsland de tweede staalexporteur op de VS. Volgens de ondernemersclub VON-NCW is de beslissing van Trump met name voor Tata Steel IJmuiden schadelijk, zo schrijft het AD . Dat Trump extra maatregelen gaat onderzoeken tegen de Europese auto-industrie baart NCW-WNO ook zorgen. Zo zou het handelsconflict met de VS zich kunnen uitbreiden 

Categorie: