maandag, 10. september 2018 - 11:55 Update: 10-09-2018 12:34

'VS willen rechters van het Internationale Strafhof straffen als zij Amerikanen aanpakken'

'VS willen rechters van het Internationale Strafhof straffen als zij Amerikanen aanpakken'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Londen

Als rechter van het Internationale Strafhof in Den Haag meewerken aan een proces tegen Amerikanen zullen ze hard worden aangepakt door de Verenigde Staten (VS).

Dit zal veiligheidsadviseur John Bolton later vandaag bekend gaan maken, zo meldt het Britse persbureau Reuters, dat documenten heeft ingezien. De VS erkennen het Internationale Strafhof niet, omdat het land niet wil dat Amerikanen worden aangeklaagd in het buitenland. Afghanistan erkent sinds 2003 het Strafhof wel. De vraag is dus onder welke rechtspraak de Amerikanen in Afghanistan vallen. Het hof is bezig met een onderzoek of het mag oordelen over geweld door Amerikaanse militairen in Afghanistan. 

In de verklaring van Bolton staat te lezen: 'De Verenigde Staten zullen alles op alles zetten om hun burgers en die van hun bondgenoten te beschermen tegen de onwettelijke bestraffing door dit niet legitieme hof. Het hof mag van ons doodbloeden. Voor ons is het al dood.' 

De Amerikanen zijn van plan om de rechters de toegang tot de VS te ontzeggen en als ze tegoeden hebben in de VS, zouden die worden bevroren. Verder zouden de Amerikanen de kwestie aan de orde willen stellen in de VN Veiligheidsraad.

Categorie:
Tag(s):
vs