vrijdag, 2. november 2018 - 18:54 Update: 04-11-2018 23:41

Nederlandse man aangehouden in Kenia voor misbruik minderjarige meisjes

Nederlandse man aangehouden in Kenia voor misrbbuik minderjarige meisjes
Foto: Ronny K.
Kenia

Met informatie, expertise en inzet van dataspecialisten heeft de Nederlandse politie een belangrijke bijdrage geleverd aan de opsporing en aanhouding van een 67-jarige Nederlandse man in Kenia. De uit Tilburg afkomstige man wordt daar onder meer verdacht seksueel misbruik van minderjarige meisjes.

De Keniaanse politie deed enkele maanden geleden een verzoek om bijstand van de Nederlandse politie. Aanleiding was een lokaal onderzoek naar de man, wegens vermoeden van seksueel misbruik van kinderen. Het gaat om kinderen die verbleven in een weeshuis dat de man in Kenia had opgericht.

Onderzoeken

Via tussenkomst van de liaisons officer van de Koninklijke Marechaussee kwam de Child Protection Unit van de Keniaanse politie uit bij de Teams Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme van de Landelijke Eenheid en de eenheid Zeeland-West Brabant. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. Onder meer door in beslag genomen computers en telefoons te onderzoeken en (beperkte) financiële steun te verlenen.

Mede naar aanleiding van de gegevens die het onderzoek in Nederland opleverde, kon de man op donderdag 1 november in Kenia worden aangehouden.

Beschermd

De Nederlandse politie verleent vaker steun bij onderzoeken naar seksueel misbruik door Nederlanders in het buitenland. Het gaat om ernstige misdrijven, waarbij daders vaak misbruik maken van de naïviteit, armoede en sociaal zwakke positie van minderjarigen en hun ouders. De Nederlandse politie vindt dat alle kinderen beschermd moeten worden tegen seksueel misbruik.